Alternativní přístupy k alergiím


V posledních cca 25 letech se objevila řada vědeckých studií zkoumajících vliv alternativních metod (tzv. Complementary and Alternative medicine – CAM) na zvládání příznaků alergie. Přestože některé z alternativních metod vědecká veřejnost neuznává vůbec, shoduje se na tom, že účinek takových postupů může být způsoben tzv. placebo efektem. Nerozporuji tento názor, protože si osobně myslím, že placebo efekt je naprosto zásadní i u běžných léčiv a léčebných postupů napříč obory. Jakýkoli lék, pokud mu budu věřit, bude mít výrazně vyšší efekt, než pokud mu věřit nebudu – to je věc mnohokrát vědecky ověřená, ale ne příliš komunikovaná.

Když se nad tím zamyslíme, je vlastně úplně jedno, co nakonec přinese úlevu od alergických symptomů – zdali je to nějaká konkrétní účinná látka, práce s energetickými drahami, informace v nosiči nebo duchovní práce na svém životním náhledu. Pokud to pomůže a neuškodí, je vyhráno!

Nejrozšířenější alopatickou (klasickou) léčbou alergií jsou antihistaminika, která zmírní příznaky chemickým potlačením uvolňování histaminu, látky která nám alergické projevy vyvolává. Jedná se o léčbu tzv. symptomatickou, tedy takovou, která potlačí příznaky, ale příčinu neřeší. Mnohdy je i tak obtížné všechny symptomy potlačit – alergik stále kýchá, pálí ho oči atp. – navíc způsobuje mírnou či větší ospalost (to je holt běžný nežádoucí účinek). Řada alergiků proto hledá alespoň doplňkově nějakou další pomoc ve vodách alternativních postupů. Pojďme se podívat na některé z nich.

Strava – v souvislosti s léčbou alergií se na stravu příliš nepoukazuje, přitom může mít obrovský efekt – a to nejen v případě potravinových alergií, kde je to pochopitelné.

  • Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny – obzvláště vhodné je bobulové ovoce, které obsahuje množství přirozených antioxidantů , tj. borůvky, ostružiny, maliny, hroznové víno (na jahody trošku pozor, bývají častou příčinou potravinových alergií).
  • Dopřejte si ořechy (opět tehdy, pokud netrpíte potravinovou alergií na ořechy) – vlašské, lískové ořechy, mandle i další dnes již dostupné druhy dodají tělu potřebné omega3 nenasycené mastné kyseliny, které působí proti zánětu. Stejně tak semínka – určitě čas od času přidejte do jídelníčku pomleté lněné semínko.
  • Čerstvé ryby, které obsahují také prospěšné tuky.
  • Probiotika a prebiotika pro zdraví střevních bakterií, protože ty s imunitou souvisí víc, než jsme si dříve mysleli – pokud nechcete sáhnout přímo k potravinovým doplňkům, dejte si každý den jogurt nebo trochu kefíru, v poslední době jsou oblíbené nápoje z tibetské houby nebo kvašená zelenina.
  • Naopak omezte jednoduché cukry, výrobky z bílé mouky, potraviny s obsahem trans-mastných kyselin (náhražky čokolády, přepálený tuk, některé náplně oplatek, polevy) a vůbec všechny průmyslově zpracovávané potraviny, polotovary a fast-food.

Bylinky – já mám nejraději ty, které rostou u nás, ale samozřejmě se využívá v rámci TCM spousta bylin cizokrajných.

  • Kopřiva – tlumí alergickou reakci, má vysoký podíl přirozených antioxidantů
  • Pupeny černého rybízu – kortikoidní efekt, přímo potlačuje projevy alergie bez nežádoucích účinků skutečných kortikoidů
  • Měsíček lékařský – protizánětlivý efekt

Ze všech těchto bylin můžete připravit nálev/čaj, který se většinou dávkuje 1 čajová lžička sušené byliny na hrnek čaje, který se popíjí 3x denně. Já mám v oblibě také tinktury, které připravuji zalitím bylinky vysokoprocentním alkoholem – nechám luhovat minimálně měsíc a pak sliju. Užívá se po kapkách – cca 1kapka na kilogram tělesné váhy na den.

Akupunktura – k té vám osobně nic neřeknu, protože zkušenost nemám, ale za vyzkoušení nic nedáte.

Meditace – díky zklidnění mysli, lepší všímavosti jsme schopni vlastní vůlí postupně začít zmírňovat i projevy alergie.

Imaginace – v relaxovaném stavu si představuji cíl, kterého chci dosáhnout – stav bez alergických projevů. Mohu si představovat celý proces, kdy tělo a jeho imunitní systém přestává reagovat přecitlivěle, zklidňuje se.

Fyzická a dechová cvičení navozující lepší fyzickou i psychickou pohodu – ať už je to jóga, aerobní cvičení nebo body-psychoterapeutické cvičení.

Změna přístupu k řešení problémů v životě – zmapovat, kde v běžných situacích reaguji přecitlivěle a hledat cesty, jak to změnit. Vím, že to je obtížné a běh na dlouhou trať, ale výsledek stojí za to. Způsobů, jak pracovat se svou psychikou, vztahy a náhledy na život je spousta. Jednou z cest je i psychoterapie, kde terapeut pomáhá klientovi nacházet dostupné možnosti a podporuje ho v započatých změnách.

Na závěr, ale rozhodně ne v poslední řadě, co se významnosti týče je spánek. Dostatečná délka a kvalita spánku velmi pomáhá správné funkci imunitního systému a znovuustavení rovnováhy. Řekla bych, že dostatečným spánkem podáme ruku samoúzdravným procesům těla.

Krásné dny bez alergie!

MUDr. Tereza Hodycová