Měsíček lékařský proti zánětu

Měsíček lékařský je moje velmi oblíbená rostlinka, která mi letos obsadila tak nějak svépomocí celou zahradu. Prý je schopna na sebe převzít nemoci ostatních rostlin a ochránit tak zeleninu. Už jen pohled na ty krásné oranžové nebo žluté květy zlepší náladu… a co teprve jeho účinky!

Pro vysoký obsah flavonoidů a silic má výrazné protizánětlivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně – podle toho, jak ho užíváme. Díky této vlastnosti ho lze kombinovat s dalšími bylinkami v čajových směsích.

Zmírňuje záněty v trávicím traktu vč. žaludečních vředů a zánětlivých onemocnění střev. Zlepšuje klimakterické obtíže a upravuje nepravidelnou menstruaci. Stimuluje činnost jater a podporuje jejich detoxikační funkci, dobře působí při žlučníkových obtížích. Zlepšuje projevy alergií.

Při vnějším použití v podobě mastičky, sedací či celotělové koupele (z výluhu) pomáhá při kožních potížích, exémech, špatně se hojících ranách, spáleninách, hemoroidech i gynekologických zánětech.

U nás je největším „konzumentem“ moje starší dcera, která trpí na vyrážku kolem rtů a měsíčková mastička pomáhá zahojit, co se dá… i když je zřejmé, že i tyto potíže vznikají spíše z psychického zatížení – o prázdninách se vyrážka neobjeví. Já měsíčkovou mastičku používám na suchou kůži po opálení, na ztvrdlé paty a jiné části chodidel (holt ráda chodím bosa) a občas i místo nočního krému. Sušené květy měsíčku přidávám do téměř všech čajíkových směsí pro své nejbližší.

Jak tedy měsíček zpracovávám?

Suším květy na čaj, maceruji v tuku na mastičku, maceruji v alkoholu na tinkturu.

Sušení:

Pozor na plesnivění! Měsíčkové květy schnou velmi pomalu a proto je třeba je občas prohrábnout, pokud je sušíte na podložce s pevným dnem (podnos, plech atd.) – nejlepší je použít síť na sušení bylin, ale tu ne každý vlastní. Nebojte, uschne i na talířku, ale trvá to trochu déle. Neměl by být na slunci – ztrácel by účinné látky.

Mast:

  • Masťový základ
  • Celé květy měsíčku lékařského (více účinných látek obsahuje oranžová varianta než žlutá)

Základní je receptura s použitím vepřového sádla (nesoleného samozřejmě!). Já mám v oblibě bambucké máslo (lze zakoupit v prodejnách s potřebami pro domácí kosmetiku), ale vyzkoušený mám i olivový olej s kouskem včelího vosku. Pokud nepoužijeme do masti žádný konzervant, je naprosto nutné mít mast po celou dobu v ledničce (zde vydrží cca 1 rok). Je však možné při výrobě přimíchat pár kapek vitaminu E či extrakt z grepových jadérek (opět mívají v potřebách pro domácí kosmetiku), které umožní vzít si mastičku třeba na cesty bez toho aby žlukla (v případě sádla) nebo zplesnivěla (v případě bambuckého másla). Nejtrvanlivější je – z vlastní zkušenosti – varianta s olivovým olejem a voskem, ta se ale zase v teple dost roztéká.

Postup přípravy je naprosto jednoduchý. Rozehřejeme si masťový základ a hodíme tam květy měsíčku. Nesmí se škvařit! Množství je ideální takové, když po zavadnutí květů jsou v nádobě ponořené celé pod hladinou masťového základu. Několikrát během dne (nebo pár dní) směs rozehřejeme a zase necháme při pokojové teplotě ztuhnout. Po posledním prohřátí scedíme přes plátýnko do vysterilizovaných nádobek – já používám nejraději skleněné, ale ty si nesmí brát děti do školy, takže používám i plastové kelímky (k dostání v lékárně nebo produktech pro laboratoře).

Tinktrura:

  • Alkohol (čím silnější, tím více vyluhovaných účinných látek – já ale používám normální vodku nebo bílý rum)
  • Okvětní lístky měsíčku

Okvětní lístky napěchuju do lahvičky, zaliju alkoholem tak, aby byly všechny ponořené, a maceruji několik týdnů. Je dobré každý den protřepat, ale já třepu, když si zrovna vzpomenu. Sliju opět přes plátýnko a ve skleněné lahvičce uchovávám v lednici – užívá se po kapkách vnitřně nebo jako desinfekce kožních defektů.

Měsíčku zdar!

MUDr. Tereza Hodycová