Recept na pomazánku z lilku

Recept – směs na topinky s lilkem, rajčaty a paprikou

Je mi až žinantní popisovat recept tak jednoduchý, jak léto samo :-). Nevím, jak vy, ale přes léto se mi moc ani vařit nechce, přestože jsem jinak vášnivá kuchařka. Na těžká, náročná jídla stejně nikdo nemá chuť, ale na druhou stranu, saláty se také nedají jíst „imrvére“.

Tato směs na topinky luxusně chutná teplá i studená…. a HLAVNĚ – její příprava je opravdu nenáročná!

Co potřebujete?

  • lilek
  • papriku (já mám nejraději takové ty tenkostěnné, mají lepší a intenzivnější chuť)
  • rajčata
  • česnek
  • bazalku nebo rozmarýn
  • olivový olej
  • kozí sýr (vegani ho tam ani dávat nemusí, ale já ho mám ráda)

Jak to připravit?

Všechnu zeleninu nakrájíme na rozumné kousky (tak velké, aby se nám po upečení vešly do pusy), dáme na pečicí papír na plech, posolíme, zakápneme oliváčem a upečeme do měkka. Poměr zeleniny nechávám na každém, jak kdo má rád – klidně na množství 1:1:1. To bude trvat tak maximálně půl hodinky – mezitím si můžete třeba zacvičit nebo přečíst kousek knížky (ale bacha, abyste se nazačetli zase moc!).

Jakmile je zelenina zapečená, rozehřejeme si trochu oleje na pánvi, orestujeme plátky česneku (množství opět podle chuti – já mám ráda hodně), přidáme zapečenou zeleninu, bylinky, a na závěr čerstvý kozí sýr, který by se v tom měl pěkně zatepla rozmíchat, ale už dál nevařit ani nedusit. Zkrátka všechny ingredience pěkně promícháme – pokud je někde nějaký velký kus lilku, tak ho můžeme rozmačkat.

Topinku připravíme buď v toustovači nasucho, nebo klasickou na pánvičce – jak je libo – a směs na ni úhledně navrstvíme.

Dobrou chuť!